Polen är återigen öppet och välkomnar Svenska turister!

Biluthyrning I Sopot

Jämför biluthyring i Sopot

Sopot ingår i ett trestadsområde som på polska benämns "Trojmiasto" (Trestaden) och är granne med städerna Gdansk och Gdynia. Hela regionen har gott om turistattraktioner och intressanta platser, och därför kan det som turist och besökande i området ofta bli aktuellt att hyra bil.?

Här nedan följer information och saker som kan vara bra att veta om biluthyrning i Sopot och i Polen i allmänhet. Det kan också vara bra att veta något om bilkörning i Sopot innan man bokar sin hyrbil.

Köra bil i Sopot

Många gånger är körtempot mycket snabbare och stressigare i Sopot än vad man är vad vid i Sverige. Man bör vara beredd på att långtradare och andra tunga fordon kör genom Polen på motorvägarna och även vara beredd på att det finns många som inte signalerar om filbyte eller när de ska svänga. Många av vägarna i Polen är i allmänhet i ganska dåligt skick och för tillfället är det endast några av de större motorvägarna som kan anses vara i gott skick.

Trafikregler

Sopot och Polens trafikregler liknar de som finns i Sverige, men några undantag som man bör uppmärksamma lite extra är att:

  • Man inte får prata i mobiltelefon om man inte använder handsfree.
  • Motorvägarna A1, A2 och A4 är de enda tre vägarna i Polen som är avgiftsbelagda. Förutom kontanter eller kort kan man betala avgiften med ett elektroniskt pass. När man hyr bil är det en bra idé att kontakta hyrbilsbolaget för att se om passet finns installerat i hyrbilen för att göra körningen enklare.
  • Det gäller att vara uppmärksam på var man parkerar, då Sopot och Polen har mycket höga parkeringsböter och det är inte ovanligt att bilen bogseras bort.

Hyra bil i Sopot

Priserna för att hyra bil både i Sopot och Polen är relativt låga. Allra billigast blir det dock om man i god tid innan resan bokar hyrbilen online. I alla stora städer i Polen, inklusive Sopot, kan man förutom att hyra en bil även hämta upp sin hyrbil. Om man bokar på förhand via nätet garanterar man inte bara att bilen finns på plats när man vill hämta den, utan det blir även säkrare och kostar mindre.

Regler vid bilhyrning

Det finns vissa krav för att man ska få hyra bil i Sopot.

  • Man måste ha haft körkort i minst ett år samt ha fyllt 21 år. Beroende på vilken typ av mil som man önskar hyra kan åldersgränsen vara olika.
  • Många biluthyrningsföretag har en maximal åldersgräns på 70 år
  • I de fall som är under 25 år kan en extra avgift tillkomma. Det beror på hyrbilsföretaget hur stor denna avgift kan komma att bli.

När man hyr bil i Sopot kan det vara en bra idé att ha en GPS i bilen, då det gör körningen lättare. Särskilt gäller detta när man kör på den polska landsbygden. Det är inte alltid lika lätt att förstå skyltningen på vägarna som i de större polska städerna. Man bör också komma ihåg att barn under 12 år måste sitta i en passande bilkudde eller bilbarnstol. I Sopot och Polen är det lag på detta.