Polen är återigen öppet och välkomnar Svenska turister!

Bra att veta om Sopot

Sopot är en stad som är belägen i Polen. Det är lätt att ta sig till Sopot såväl med bil som med flyg.?

Om du vill resa med bil finns det många färjor som går från Sverige och du kan vakna utvilad i Sopot dagen därpå. Sopot är som mest känd för sin långa träpir, som faktiskt är den längsta i hela Europa, men det finns även mycket annat att se och uppleva här. Staden Sopot är belägen mellan Gdansk och Gdynia och är den minsta av dessa tre. Det är även känt som en spaort och är perfekt för dig som vill fly från vardagslivet och koppla av ett tag. Det finns många långa vackra stränder och fantastiska anläggningar i Sopot. Du hittar även en fantastisk skogsopera och gatan Monte Cassino i Sopot.

Monte Cassino upplevs som gågatornas gågata och där ligger många butiker och restauranger för dig att välja mellan. Detta är en gata som upplevs bäst på kvällen då det spelas mängder av musik och gatan blir riktigt levande. Restaurangerna har bra priser och du kommer billigt undan oavsett var du äter. Det finns mängder med jonglörer och människor som är beredda att erbjuda dig sin underhållning. Det är optimalt att gå omkring i butikerna hela dagen för att sedan sätta sig på en vacker uteplats på kvällen och avnjuta Sopot. På sommaren är denna stad full med folk och något lugnare att besöka på vintern.

Latarnia morska erbjuder en fantastisk utsikt för dig som orkar gå upp för alla trappor. Man får klättra i slutet och får ofta se utsikten inifrån, men det ger en fantastisk utsikt över hela Sopot så att du kan se den fantastiska staden. Det är ofta roligast att avsluta resan i Sopot med detta, då du har möjlighet att se hur allt ser ut och kan även se var du har varit.

Det finns en del praktiska saker som du bör veta när du är i Sopot. För det första finns det ingen allemansrätt. Det innebär att du inte får vara överallt eller gå i alla skogar. Om du däremot vet att en skog eller äng saknar ägare får du vistas i den eller till exempel tälta på den. Dina bankkort fungerar i Polen om det tillhör ett av de vanliga och du hittar bankomater överallt och de fungerar på samma sätt som de gör i Sverige. Du kan dock behöva betala en liten avgift mellan din lokala bank och bankomaten.

Du måste ha med dig ett grönt kort för att resa in i Polen. Det är även vanligt att man ger dricks på restauranger. Det räcker gott och väl att lämna 10 procent av beloppet, men mer dricks är givetvis välkommet om du är nöjd med servicen. Om du vill åka taxi bör du alltid beställa taxin. Om det enbart står taxi utan telefonnummer på en bil bör du inte åka med den, då detta är svarttaxi och oftast blir väldigt dyrt för dig i slutändan. Det vill du undvika.