Polen är återigen öppet och välkomnar Svenska turister!

Lån för semester – är det möjligt och hur?

Molo Piren

Normalt sett är lån bäst för att finansiera investeringar, som en bostad eller en renovering. Och man brukar inte tänka på semesterresor i dessa termer – även om de ibland kan vara nyttiga. Att ta ett lån för att finansiera semesterresan är dock fullt genomförbart, under vissa förutsättningar, och idag finns det gott om information tillgänglig som kan hjälpa en att utvärdera alternativen och hitta de bästa villkoren.

Vad det innebär att ta ett semesterlån

Kort sagt kan ett lån göra resan både enklare och smidigare, men också något dyrare över tid. Det finns inte lån särskilt avsedda för just resor och semestrar, utan det är oftast så kallade privatlån som används i de här fallen. De innebär ofta en större risk för den som förmedlar lånet, och för att minimera risken sätter därmed långivarna en högre ränta, och ibland även andra avgifter. För den typen av privatlån som brukar användas för just semestrar kan det ibland röra sig om en effektiv ränta på över en tredjedel av den lånade summan. Lägger man ihop räntan med de övriga avgifterna som tillkommer vid privatlån, har den totala kostnaden för semestern så klart blivit högre. Men å andra sidan har semesterlån en fördel i att de kan ge möjlighet att köpa biljetter och dylikt när priserna är som lägst. Förutsatt att man inte har råd vid tillfället. Normalt sett brukar man kunna låna mellan 10 000 och 600 000, och återbetalningstiden kan variera mellan allt från 1 år till 15 år, beroende på varifrån man tar lånet.

Förutom utgifter som sovplatser under resan kan andra oväntade kostnader alltid dyka upp som inte rör semestern, vid oönskade tillfällen dessutom. Så om exempelvis ens mobiltelefon går sönder i samband med att en resa ska bokas, och garantin dessutom har gått ut, kan semesterlånet komma in i bilden för att avbetala resan över tid – så länge man som låntagare är medveten om kostnaderna, och är god för återbetalningen. Då människor ibland kan överskatta vår förmåga att ha råd vid ett senare tillfälle kan vi lätt få uppfattningen att en skuld som avbetalas över tid är en lösning på en semester som i dagsläget är för dyr.

Förutsättningar för att ta ett semesterlån

Att låna pengar för en semester är fullt möjligt, och något som ungefär var femte svensk gör. Men för låntagarens säkerhet krävs det att vissa boxar kan checkas av gällande ens återbetalningsförmåga för att lånet ska kunna beviljas. Även räntan på lånet kan påverkas av detta. 

  • En fast inkomst väger tungt för en persons kreditvärdighet. Den kan vara ett kvitto som försäkrar lånförmedlaren att pengarna kommer att kunna betalas tillbaka när låntagaren inte har andra utgifter, som till exempel resor och nöjen.

  • Att ha varit bra på att betala tillbaka tidigare lån höjer också ens kreditvärdighet, och möjligheterna att beviljas ett privatlån blir större. Det kan till exempel också vara lättare om man inte redan är skuldsatt. Och att inte har några betalningsanmärkningar är ett stort plus. Men det finns även långivare som har överseende med detta, men i de fallen kan lånevillkoren vara mindre förmånliga.

Hur man kan hitta lånen

Det är viktigt att man gör en grundlig research innan man tar ett beslut. Förmedlarna erbjuder lån med varierande egenskaper, och det kan krävas lite undersökning. Genom att utforska utbudet på en jämförelsesida går det att få en bra överblick över tillgängliga lån. När det kommer till semesterlån är det främst privatlån som är aktuellt, och man kan enkelt jämföra alternativen för detta. Därutöver går det att se vilka avgifter som tillkommer och vilka räntor som går att välja mellan. Vissa lån kan se väldigt lockande ut vid en första anblick, men efter en mer noggrann titt kan det visa sig att de inte erbjuder villkor som är särskilt passande för ett semesterlån.

Innan man går in och letar bland alternativen är det också viktigt att man vet hur mycket man kan lägga ut själv, så man undviker att låna mer än vad man behöver. Förutom att vara säker på att man kan betala tillbaka är det också bra att ha en övergripande bild av hur ens ekonomi kommer se ut framöver. På så sätt blir det lättare att hitta ett överkomligt lån, och vet man vilken återbetalningstid man är ute efter innan man börjar jämföra lånförmedlarna.

Att finansiera semestern med ett lån - saker att ha i bakhuvudet

  • Semestern kommer bli dyrare totalt sett, men å andra sidan kan det ge möjlighet att boka resan när priserna är lägre

  • Med en stadig ekonomi och en god återbetalningsförmåga är det enklare att beviljas ett lån

  • Att spara ihop till semestern är bättre, men genom att göra grundlig research går det att dra ned kostnaden något

  • Det finns mycket information online, och med hjälp av jämförelsesidor blir det lättare att hitta det lån som är mest passande för en semester