Polen är återigen öppet och välkomnar Svenska turister!

Sopot - köp eller hyr en semesterlägenhet

Sopot hamn

Sopot är en populär bad- och kurort i Polen, belägen vid Gdánskbukten. Tillsammans med grannstäderna Gdánsk och Gdynia utgör Sopot trestadsområdet Trójmiasto och kanske är Sopot den minst kända av de tre, men låt inte det avskräcka dig. Under lång tid löd staden under klostret Oliwa men fick stadsrättigheter år 1902. Därefter så har staden tillhört den preussiska provinsen Westpreussen och den fria staden Danzig, men införlivades efter andra världskriget med Polen.

I Sopot möts besökaren av lövskogsbevuxna kullar som vintertid erbjuder skidsporter och sommartid härliga strövområden. Här strosar man också bland välbevarade villor och sekelskifteshus, många med träverandor och torn. Du kan gå över Europas längsta brygga i trä, vilken mäter över 500 meter. Dock så är det som kurort som staden är mest känd, samt för sitt nattliv, även om också barnfamiljer gärna kan boka en resa hit - det är en enormt barnvänlig destination.

Om man inte bara önskar att bada och njuta av god mat och dryck under vistelsen, så finns här en hel del sevärdheter. "Det kurviga huset" (Krzywy Domek) lockar många med sin oregelbundna form, som hämtat inspiration från både sagoboksillustratören Jan Marcin Szancer och den svenska grafikern Per Dahlberg. Det kurviga huset blev år 2013, av CNN, utsett till en av Europas mest egendomliga byggnader, men det är bara fasaden som gör betraktaren konfunderad. På insidan är det mer av ett traditionellt hus och erbjuder caféer och restauranger. Även den gamla fyren lockar många besökare; fyren används inte längre men hamnar lätt i blickfånget då man är på väg ut på den långa träbron.

Precis som andra populära turiststäder så erbjuder Sopot varierande boendemöjligheter för besökaren, från trevliga hotell till lägenheter och allt däremellan. Lägenheter finns av både det enormt luxuösa slaget och den enkla standarden, och resenären gör bäst i att söka ordentligt med information inför bokningen. Det finns gott om investerare, personer som köper lägenhet för att sedan hyra ut den. Önskar man att investera i en egen lägenhet så finns det ett antal företag som hjälper till och som kan ge råd både avseende möblering och hur man bör tänka vid uthyrning. Att hyra ut lägenhet ska vara tryggt, varför det gärna kan gå genom ett för ändamålet specialiserat företag som tar hand om allt, från A till Ö.

Besöker man kurorten Sopot och önskar välgörande behandlingar så finns det en mängd spaanläggningar, de flesta också med logi-möjligheter. Här finns allt från superlyxiga hotell till mindre, men desto charmigare anläggningar och det är bara ens egna preferenser som avgör.

Som nämnt är Sopot en barnvänlig destination, mycket tack vare stränderna som är långgrunda och kantas av trevliga restauranger, caféer och barer. Med hänförande utsikt och traditionella fiskebåtar så stannar man gärna en längre stund. Intill stranden ligger en ofta frekventerad gågata som också lockar med en mängd uteserveringar, affärer, gatumusikanter och gycklare.